sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Kylpyhuone ja sauna: purkaminen

Minun osalta Kukkulan valloitus alkoi vanhan saunan ja kylpyhuoneen purkamisella. Taloon on märkätilat rakennettu aikoinaan vanhan keittiön tilalle ja keittiö siirretty toiseen päähän taloa, luultavasti yhden kammarin tilalle. Taloa ostaessa nimenomaan kylpyhuoneen tila jännitti ehkä eniten, mutta oli helpotus huomata sitä purkaessa ettei rakenteissa ollut suurempia vaurioita.

Suihkun ja saunan välinen seinä puoliksi purettuna...
... ja kokonaan purettuna, tässä myös muut seinärakenteet jo purettuina.

Seinärakenne kylpyhuoneessa sisältäpäin luettuna oli muovimatto, kipsilevy, paneeli, jonkinlainen huokolevy, pinkopahvi ja ilmasulkupaperi. Näiden jälkeen saatiin puurunko näkyviin. Oli siinä repimistä. 

Puurunko on joskus saanut hieman kosteutta ja muutama alimmainen lauta on vaihdettu joskus aikoinaan. Puunrunko oli kuitenkin sinänsä hyvässä kunnossa, ettei ollut mitään homevauriota eikä lahoja kohtia. Yksi laudoista saatetaan vaihtaa varmuuden vuoksi.

Suihkun nurkan puurunko

Pahimmat vauriot puurungossa suihkun nurkassa. Kosteutta saaneet puut olivat kuitenkin aikanaan kuivuneet uudelleen.

Alimmainen lauta oli tosiaan joskus aikaisemmin jo vaihdettu.

Lattiana on 10cm betonivalua, joka jätetään. Betonivalun alla on täytteenä hiekkaa ja tiiliskiviä (sekä hillitön määrä (tyhjiä) viinapulloja). Valun sisässä on vanha lattialämmityskaapeli. Vanhat vesi- ja viemäriputket ovat valurautaa, ne kaikki vaihdetaan muovisiin nyt remontin yhteydessä. 

Kaikki vanhat sähköjohdot nypittiin myös pois, koska nekin tullaan uusimaan.

Kylpyhuoneen ikkuna oli alunperin ollut samankokoinen kuin talon muutkin ikkunat, mutta myöhemmin siihen oli vaihdettu matalampi malli.

Saunan nurkka kiukaan kohdalta.

Purkujätettä kertyi ihan kiitettävä määrä näinkin pienestä kopista.

Mystinen läpi saunan seinässä. Liittynee vanhaan keittiöön?

Seinämateriaalikerrosten määrä pääsi yllättämään purkamisvaiheessa. Niiden nyppimisessä oli kovempi työ kuin mitä oli etukäteen osannut ajatella. 

Toinen mikä yllätti oli lattian betonivalun paksuus. Oletus oli että valu olisi ollut maksimissaan 5 cm, jolloin se oltaisiin piikattu pois. Nyt sitä ei kuitenkaan juuri tuon paksuuden takia lähdetä poistamaan, koska uuden valun kuivumista saataisiin odotella niin kauan. Nyt toimintasuunnitelma vaihtui niin, että betonivaluun piikataan reiät vain uusille vesi- ja viemäriputkille ja uusi lattialämmitys tehdään uuden eristeen päälle. 

Purettu huone siivouksen jälkeen.




- Jonne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti