lauantai 30. toukokuuta 2015

Kylpyhuone ja sauna: pohjatyön uudet suunnitelmat

Alunperin oli siis tarkoitus säästää vanha betonilattia ja tehdä sen päälle pieni eristys, uusi lattialämmitys ja pintavalu. Timpuri aloitti työt maanantaina tämän suunnitelman pohjalta, mutta matkaan tulikin mutkia kun huomattiin että lämminvesivaraajan alta oli laatta haljennut ja hiekkatäytöt valuneet pois eteisen rossipohjaan. Vesivaraaja oli siis ollut käytännössä tyhjän päällä. Timpuri pyysi konsultaatioapua paikalliselta jo eläkkeelle jääneeltä rakennusmestarikaveriltaan, joka piipahti paikan päällä tutkimassa tilanteen. 


Alkuperäinen suunnitelmamme osoittautui varsinaiseksi pommiksi ja riski homevauriolle olisi voinut olla korkea. Suunnitelma vaihtui nyt siis siihen, että vanha betonilattia päätettiin piikata kokonaan pois. Ja eikun tuumasta toimeen! Betonilattia pilkottiin isoimmalla mahdollisella murtovasaralla, lattia oli tunnissa palasina. Ja toinen mokova vierähti sitä ulos kärrätessä. 




Betonilattian purkamisen jälkeen seinien vieraista löytyi tiiliskiviä ja tyhjiä lasipulloja vieri viereen aseteltuina. Ilmeisesti niille oli siellä jokin virka? 

Seuraavaksi lattiasta kärrättiin hiekkaa muutaman kottikärryllisen verran pois. Tämän jälkeen aloitettiin lattian uudelleenrakennustyöt. Pohjalle tuli viiden sentin kerros vaahtolasimursketta, joka oli sopivan kevyttä materiaalia sekä tukemaan että eristämään pohjaa. Samalla tavaralla täytettiin myös lämminvesivaraajan alle jäänyt kolo. 



Vaahtolasimurskeen päälle laitettiin 7 cm finfoamlevyä, jonka päälle tuli ristiin 10 cm finfoamlevyt. Nyt lattiassa on siis periaatteessa 23 cm edestä eristettä, luulisi tarkenevan! 





Seuraavaksi ohjelmassa on lattian raudoitus, lattialämmityskaapelin asennus sekä lattian valu. 

- Jonne

Olohuone: lattian purkaminen


Olohuoneen remontointi alkoi vanhan lattian purkamisella. Näkösällä olleen muovimaton alta paljastui toinen muovimatto, jonka alla oli alkuperäinen, sinertäväksi maalattu lautalattia. Vaikka vanha lautalattia olisi kunnostettuna ollut kaunis ja talon henkeen sopiva, meni se purkaessa niin huonoon kuntoon ettei siitä lattian pinnaksi enää ollut. Nyt tuo lautakasa odottelee pihalla poltettavaksi päätymistä...




Eristeenä lattiassa oli alunperin turvetta ja sanomalehtiä. Lautalattian alla oli ensin noin 10 cm kerros turvetta, sen jälkeen pari senttiä sanomalehteä, sitten vielä 5cm turvetta ja lopuksi jälleen kerros sanomalehteä. Sanomalehdet oli lisäksi naulattu kiinni lattiavasoihin.





Kuiva turve pöllysi purettaessa ihan kiitettävästi. Turvetta tuli kärrättyä suunniilleen viisi kuutiota ulos huushollista. Siitä saakin mukavasti esim. kuiviketta kompostiin.








sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Kiveyksen askartelua

Edelliset asukkaat olivat askarrelleet kuistille tulevien kivirappusten päälle luiskan ja portaat, jotta taloon pääsi sisälle pyörätuolilla. Luiskahan on meidän kannalta vallan mainio, koska lastenrattaiden kanssa tulee puljattua päivittäin ja pienempi nukkuu pääsääntöisesti päiväunensakin niissä. Nyt ei ole siis mitään ongelmia nostaa rattaita sateensuojaan kuistille.

Luiskan vierestä löytyi vanhojen kiuaskivien hautausmaa. Joukkoon oli myös laitettu muita pyöreitä kiviä ja puoliväliin asti niiden alla oli myös suodatinkangasta. Rikkakasvit olivat kuitenkin päässeet jo leviämään kiveyksen joukkoon sankoin joukoin ja koska kiveyksen ulkonäkö häiritsi allekirjoittanutta suunnattomasti päätin askarrella sen uusiksi. 


Ja eikun hommiin! Ensin nypin kaikki kivet pois, yritin niitä jo tässä vaiheessa lajitella hieman koon ja ulkomuodon perusteella. Kivien alta paljastui ah ihanat voikukkakasvustot...


Voikukkien ja kumppaneiden kitkemisen jälkeen levitin suodatinkankaan, jonka päälle kippasin hiekkaan. Hiekan haravoin tasaikseksi ja muutenkin yritin paikkailla kiveyksen pohjaa mahdollisimman tasaiseksi. 



Lopuksi ladoin kivet takaisin paikoilleen. Päälle kaadoin hiekkaa ja harjasin sen katuharjalla tasaisesti kivien joukkoon niin, että kiviä jäi näkyviinkin. Ja voila! Ei ihan niin hieno lopputulos kuin mitä olin ajatellut, onhan tuo vähän tuommoinen räpellys, mutta huomattavasti siistimpi kuin alkuperäinen. 



Kiveykseen viereen aloitettiin portaiden tekeminen pihalta löytyneistä kivilaatoista. Ränni on myös tarkoitus fiksata piiloon, sille on jätetty aukko kiveykseen. Ei siis tarkoituksella jätetty tuota töröä tuohon. Vaikka onhan se aika hienoa tilataidetta noilla sijoillaan... ;)

- Jassu

Kylpyhuone ja sauna: purkaminen

Minun osalta Kukkulan valloitus alkoi vanhan saunan ja kylpyhuoneen purkamisella. Taloon on märkätilat rakennettu aikoinaan vanhan keittiön tilalle ja keittiö siirretty toiseen päähän taloa, luultavasti yhden kammarin tilalle. Taloa ostaessa nimenomaan kylpyhuoneen tila jännitti ehkä eniten, mutta oli helpotus huomata sitä purkaessa ettei rakenteissa ollut suurempia vaurioita.

Suihkun ja saunan välinen seinä puoliksi purettuna...
... ja kokonaan purettuna, tässä myös muut seinärakenteet jo purettuina.

Seinärakenne kylpyhuoneessa sisältäpäin luettuna oli muovimatto, kipsilevy, paneeli, jonkinlainen huokolevy, pinkopahvi ja ilmasulkupaperi. Näiden jälkeen saatiin puurunko näkyviin. Oli siinä repimistä. 

Puurunko on joskus saanut hieman kosteutta ja muutama alimmainen lauta on vaihdettu joskus aikoinaan. Puunrunko oli kuitenkin sinänsä hyvässä kunnossa, ettei ollut mitään homevauriota eikä lahoja kohtia. Yksi laudoista saatetaan vaihtaa varmuuden vuoksi.

Suihkun nurkan puurunko

Pahimmat vauriot puurungossa suihkun nurkassa. Kosteutta saaneet puut olivat kuitenkin aikanaan kuivuneet uudelleen.

Alimmainen lauta oli tosiaan joskus aikaisemmin jo vaihdettu.

Lattiana on 10cm betonivalua, joka jätetään. Betonivalun alla on täytteenä hiekkaa ja tiiliskiviä (sekä hillitön määrä (tyhjiä) viinapulloja). Valun sisässä on vanha lattialämmityskaapeli. Vanhat vesi- ja viemäriputket ovat valurautaa, ne kaikki vaihdetaan muovisiin nyt remontin yhteydessä. 

Kaikki vanhat sähköjohdot nypittiin myös pois, koska nekin tullaan uusimaan.

Kylpyhuoneen ikkuna oli alunperin ollut samankokoinen kuin talon muutkin ikkunat, mutta myöhemmin siihen oli vaihdettu matalampi malli.

Saunan nurkka kiukaan kohdalta.

Purkujätettä kertyi ihan kiitettävä määrä näinkin pienestä kopista.

Mystinen läpi saunan seinässä. Liittynee vanhaan keittiöön?

Seinämateriaalikerrosten määrä pääsi yllättämään purkamisvaiheessa. Niiden nyppimisessä oli kovempi työ kuin mitä oli etukäteen osannut ajatella. 

Toinen mikä yllätti oli lattian betonivalun paksuus. Oletus oli että valu olisi ollut maksimissaan 5 cm, jolloin se oltaisiin piikattu pois. Nyt sitä ei kuitenkaan juuri tuon paksuuden takia lähdetä poistamaan, koska uuden valun kuivumista saataisiin odotella niin kauan. Nyt toimintasuunnitelma vaihtui niin, että betonivaluun piikataan reiät vain uusille vesi- ja viemäriputkille ja uusi lattialämmitys tehdään uuden eristeen päälle. 

Purettu huone siivouksen jälkeen.




- Jonne

torstai 21. toukokuuta 2015

Olohuone: lähtötilanne



Myös olohuone saa heti kokea muodonmuutoksen. Syynä tähän on lattian ja ulkoseinien lisälämmöneristäminen. Samaan syssyyn luonnollisesti myös pinnat uusitaan. Lisäksi aiomme hankkia taloon yhdeksi lämmönlähteeksi ilmalämpöpumpun, joka tultaisiin asennetamaan olohuoneeseen.



Olohuone on melko suuri huone muihin huoneisiin nähden, pinta-alaltaan kolmasosa koko alakerrasta. Huone on ihanan valoisa, kiitos kolmen ikkunan. Ikkunat ovat etupihalle ja tielle päin, etelän suuntaan.


Huoneessa oli alunperin tapetit seinissä ja muovimatto lattiassa. Muovimatto oli hyväkuntoinen, vaikka on ilmeisesti 90-luvun puolivälin paikkeilla laitettu. Tapetti sen sijaan oli etenkin ikkunoiden alta lähtenyt repeilemään. 


Lisäksi yhdessä nurkassa oli kiinteät, jälkeenpäin (50-luvulla?) rakennetut kaapit. 





keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Kylpyhuone ja sauna: lähtötilanne

Yleensä sanotaan, että vanhassa talossa kannattaisi se vuosi asustella ennenkuin tekee mitään radikaalia, jotta tietäisi paremmin, mitä todella haluaa talolle tehdä. Meillä kuitenkin oli pesutilojen kanssa tilanne sellainen, ettei lähdetty edes kokeilemaan niiden käyttöä sellaisenaan. Talon hallintaoikeudet siirtyivät meille maanantaina ja välittömästi alkoi armoton purkaminen.

Suihku ovelta kuvattuna
 Ensi töikseen suihkun nurkassa oleva lämminvesivaraaja tyhjennettiin. Varaaja on 300-litrainen, joten tyhjennettävää riittikin. Varaaja lienee 90-luvun alun peruja, ilmeisesti ihan toimiva peli. Nyt onkin kovat pohdinnat, että mitä sen kanssa tehtäisiin. Sinänsä olisi hölmöä pistää toimiva laite poistoon, mutta onhan tuo melkoinen tilan viejä tuossa, meidän jo muutenkin pienen ja ahtaan suihkun nurkassa. Pohdinnassa on siis saunaan lauteiden alle sijoitettava malli. 

Suihkun ovi ja lämminvesivaraaja. Panoraamakuva vääristää, huone on kyllä kutakuinkin suora.
 Kylpyhuoneeseen ei ollut alunperin varsinaista ovea ollenkaan, vaan pelkkä koivuvaneri liukuovena. Nyt läpeen olisi tarkoitus laittaa jonkinlainen ovi. Mielellään talon henkeen sopiva vanha väliovi, joten sellaisen metsästäminen alkaa ihan pian.

Alkuperäinen suihkunurkkaus

Saunan lauteet. Vaikka toisin voisi luulla, ei kuvia ole otettu perunalla, vaan puhelimella. Pitänee kaivaa järkkäri kätköistä...

Jos on suihku pieni niin pieni on myös sauna. Alunperin saunassa oli kaksi laudetta kahdessa tasossa sekä kiuas. Ei mitään ylimääräistä krumeluuria missään. 

Sauna lauteilta kuvattuna

Sauna suihkun ovelta kuvattuna
 Saunaankaan ei ollut varsinaista ovea ollenkaan, edellisellä asukkaalla oli oven läven edessä ollut pelkkä pyykkinarulla ripustettu verho. Suihkun ja saunan välillä oli ohut seinä, jossa oli rako alareunassa. Lisäksi kiukaan puoleisessa päässä oli ikkuna suihkun puolelle.


Pihahommia

Talolla on jo tullut viihdyttyä tässä viikon sisään hyvin intesiivisesti. Asumme nyt tällä hetkellä noin 10 km päässä talolta kerrostalossa ja väliä tulee kuljettua ahkeraan. Viime viikolla edelliset asukkaat vielä tyhjensivät taloa eikä meillä ollut edes avaimia, joten suurin ensi-innostus ja -tarmo tuli purettua pihan siistimiseen. 

Ja on siinä ollutkin (ja tulee vielä pitkään olemaan) siistimistä; pihaa ei viime vuosina ollut pahemmin hoidettu, lukuunottamatta siistimpien nurmialueiden nurmikonajamista ja kulkuväylien lumitöitä. Etupihan marjapuskat ja heinittynyt nurmi (?) ovat olleet hyvin pitkälti oman onnensa nojassa.  

Nyt pihalta on nurmialueet haravoitu ja nurmikko ajettu. Heinittynyt alue piti käydä läpi ensin raivaussahan kanssa, sillä sinne oli alkanut kasvaa ranteenvahvuisia puita joukkoon. Sen jälkeen riehuttiin kuokan kanssa puun juuria ylös ja haravoitiin pahimpia heinäkasoja pois ennenkuin alueen pystyi vetämään ruohonleikkurin kanssa läpi. Eikä sieltä mitään kaunista nurmikkoa alta paljastunutkaan; alapiha on aivan kauhealla perunapeltokuopalla ja enimmäkseen siinä kasvaa jotakin juolavehnää tai muuta yhtä silmää hivelevää. 




Marjapuskat olivat myös päässeet melkoiseen kuntoon. Alimmat oksat kasvoivat pitkin maata ja niiden alla oli kunnon kerros märkiä lehtiä ja katkenneita oksia mätänemässä. Allekirjoittanut karsi puskat puutarhasaksien kanssa rankalla kädellä, saa nähdä ottivatko tästä toimenpiteestä nokkiinsa eivätkä anna liiemmin satoa tänä vuonna. Mutta ovatpahan ainakin siistimmän näköisiä nyt. Vielä täytyisi siimaleikkurin kanssa siistiä puskien juuria, repiä lisää pikkupuiden juuria irti sekä tehdä ja laittaa haketta puskien juurille.


Sekä pihaantulon vieressä että takapihalla kasvaa valtavan suuret kuuset, joiden molempien alimmat oksat roikkuivat jo kiinni maassa. Takapihan kuusi saa sellaisena nyt ollakin, se on niin mainio majapaikka lapsille, mutta pihaantulon luona oleva kuusi oli kyllä alaoksiltaan niin hävityksen kaaos että siihen kävin jo käsiksi. Maata viistäneet alaoksat katkoin käsisahalla, Jonne katkoi suurimmista oksista vesurilla pienemmät oksat pois ja teki isommista oksista polttopuita notskille. Pienemmistä oksista tehtiin haketta oksasilppurilla. Lopuksi kuusen luota haravoitiin monta kottikärryllistä neulasia ja siisti tuli!


Pihassa kasvaa ainakin kahdessa kohtaa syreeniä. Molemmat syreenipuskat joutuivat myös armottoman puutarhasaksihyökkäyksen kohteeksi ja saivat ainakin siistimmän ulkomuodon jossei muuta. (Minullahan ei siis ole näistä hommista juurikaan aiempaa kokemusta, joten aika ummikkona sitä on tullut pistettyä menemään mitä puutarhatöihin tulee.) Pihaantulon vieressä olevien puskien juurille saatiin jo puoliväliin asti laitettua sanomalehteä ja haketta, kunnes hake loppui kesken. To be continued... 


maanantai 18. toukokuuta 2015

Tervetuloa meille

Tervehdys kaikille lukemaan eksyneille! Tutuille, tuntemattomille, samassa suossa oleville remppatovereille, omasta remonttikohteesta vielä haaveileville, kauhistelijoille, ihalijoille, epäileville, päteville ja uteliaille. Kuka tänne nyt mistäkin syystä eksyy lukemaan.



Blogin aloittamiselle syynä on halu saada koottua yhteen meidän vasta alkaneen remontti(helvetti)taipaleen eri vaiheita sekä kuvallisessa muodossa että tekstinä, aikajärjestyksessä. Sitten joskus, kun talo on rempattu (hah) ja jouten sohvalla maatessamme (hah) riitelemme siitä, tehtiinkö sauna vai keittiö ensin, voimme kaivaa nämä tekstit ja kuvat esiin todistusaineistoksi, pistää riidan poikki ja voita väliin. Sikäli että näitä vielä silloin jossakin muodossa tallessa on. Ja olisihan se mukava löytää samassa veneessä olevilta vertaistukea, teetä ja sympatiaa sekä tietysti kullanarvoisia neuvoja. Ehkä mekin voimme olla jollekin suunnannäyttäjinä ja näyttää esimerkkiä. Virheistäkin voi kuulemma oppia.

Tämän blogin "me" on siis nuori omakotitaloihin hurahtanut pariskunta, Jonne&Jassu. Tiivis tiimi kohta 6 vuoden ajan. Lapsia on siunaantunut kaksin kappalein matkan varrella, pojilla ikää nyt 2v9kk ja 6kk. Viisi vuotta ennätimme asua yhdessä kerrostalon katon alla ja lähes koko sen ajan molemmat manasimme kyseistä asumismuotoa ja haikailimme okt-asumisen perään. Välillä leikiteltiin ajatuksella uudiskohteesta, välillä remontoijan unelmasta. Erinäisistä syistä päädyimme jälkimmäiseen ja kun yllättäen sopiva kohde tuli eteen niin carpe diem. Asuntokaupat lyötiin lukkoon pari viikkoa sitten ja nyt talolla on jo täysi tohina päällä remontin merkeissä.

Kyseessä on siis 1947 mäennyppylän päälle rakennettu puutalo. Talo edustaa aikoinaan Ruotsista Suomeen ajettua talomallia (ei olla onnistuttu löytämään kyseisen talomallin nimeä mistään) eikä ole siis aivan tyyppillinen rintamamiestalo. Alakerrassa pinta-alaa on ~75m2, josta kolmasosa on olohuonetta. Lisäksi alakerrasta löytyy eteinen, keittiö, makuuhuone, wc, kylpyhuone sekä sauna. Keittiö on alunperin ollut toisessa päässä taloa kylpyhuoneen ja saunan paikalla ja sisäänkäynti ilmeisesti myös siinä tienoilla, mutta keittiön siirryttyä toiseen päähän on rakennettu nykyiseen eteiseen vievä kuisti sisäänkäynniksi. Eteisestä on myös käynti pieneen kellariin. Kellarin portaiden yläpuolella menevät portaat yläkertaan, jossa on tällä hetkellä kaksi huonetta. 

Talossa on paljon alkuperäistä (esim. sähköt) eikä remontteja ole muutenkaan pahemmin lähivuosina tehty. Esimerkiksi kylpyhuone ja sauna ovat 90-luvun alkupuolelta, lattialämmitys on 80-luvun peruja. Sinänsä talo on kuitenkin hyvässä kunnossa, sillä siinä on koko ajan asuttu eikä ihmeempiä vaurioita ole tullut vastaan. Lämmitysmuotona on pelkkä suora sähkö, sillä makuuhuoneessa ollut pönttöuuni on purettu vanhasta hormista löytyneiden sanomalehtien päivämäärien perusteella kultaisella 70-luvulla. 

Talo sijaitsee mukavan kokoisella, 3500 neliöisellä tontilla. Tai tilalla. Tilan nimi on Kukkula ja se on ammoisina aikoina käsittänyt koko mäennyppylän. Mäkeä on sittemmin lohkottu kolmelle uudelle tontille, edelliset asukkaat löysivät muuttosiivouksen yhteydessä alkuperäisen lohkomistodistuksen, jossa leimat olivat 60-luvulta. Mutta hyvin sitä tilaa on lohkomisesta huolimatta jäänyt vielä meidänkin käytettäväksemme.



Näillä siis mennään ja tästä se lähtee. Vanhoja remonttikonkareita emme ole kumpikaan, mutta tässä sitä nyt sitten opetellaan. Kuten sanottua: kun itse tekee niin sitä saa mitä sattuu tulemaan.


- J& J